Lukić Neda


AKTIVNOSTI


“BARÁTOD KÉR RÁ: NE SÉRTEGESD, AZ FÁJ” PÁLYÁZAT

A Jovan Mikić Általános Iskola pályázatot hirdet a többi általános iskola számára az iskolai erőszak elleni küzdelem napja, nemzetközi nevén a “Rózsaszín pólók napja” alkalmából. A benevezéseket kérjük legkésőbb 2.3.2020. 10 óráig küldjék el.

        

A PÁLYÁZÁS FELTÉTELEI:

A pályázaton általános iskolai tanulók (1. – 8. osztály) vehetnek részt eredeti műsorszámmal/alkotással (drámai jelenet, zeneszám/ének, tánc, fényképsorozat, film) melynek témája: „Barátod kér rá: ne sértegesd, az fáj“.  Minden iskola egy műsorszámmal nevezhet be, melyet a központi rendezvényen mutatnak be a Jovan Mikić Általános Iskolában 2020.3.4  12.00 órai kezdettel.

 

A jelentkezéseket a következő címre várjuk: jmikicsu@mts.rs „Jelentkezés a pályázatra“ megjelöléssel.

 

 A KÖVETKEZŐ ADATOKAT KÉRJÜK FELTÜNTETNI:

 • az alkotás /műsorszám címe 
 • az alkotás /műsorszám időtartama
 • az alkotás / műsorszám műfaja (drámai jelenet, zeneszám, tánc, fényképsorozat, film)
 • az előadók korosztálya
 • a szerző adatai
 • rövid ismertető az iskoláról
 • a felkészítő tanár adatai

A munkákat/előadásokat szakmai zsűri bírálja el, és választja ki a legjobb alkotást.

Várjuk az Önök jelentkezését, hogy együtt emeljük fel a szavunkat az iskolai erőszak ellen.

Előre is köszönjük az együttműködést.

 

                                                                          A Jovan Mikić Általános  Iskola munkacsoportja

 

"TVOJ DRUG TE MOLI NE VREĐAJ, TO BOLI"

KONKURS “TVOJ DRUG TE MOLI NE VREĐAJ , TO BOLI”!

Osnovna škola „Jovan Mikić“ poziva  osnovne škole da se prijave za učešće na konkursu u cilju obeležavanja Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja , dan koji je u svetu poznat kao „.Dan ružičastih majica“. Prijave možete slati do ponedeljka  2. marta u 10.00. časova.

 

PROPOZICIJE KONKURSA:

                    Na konkurs mogu učestvovati učenici od I-VIII razreda tako što će pripremiti svoje originalne tačke (dramski prikaz, muzičke tačke, ples, igra, foto priča, film) na temu „Tvoj drug te moli ne vređaj, to boli “. Škole se prijavljuju sa jednom odabranom  tačkom sa kojom će predstavljati svoju školu i učestvovati na centralnoj manifestaciji u OŠ“ Jovan Mikić“ 4. marta 2020. u 12.00. časova.

 

Prijave za učešće na centralnoj manifestaciji slati na mejl adresu jmikicsu@mts.rs  sa  naznakom  „ Za učešće na konkurs“.

 

PRATEĆI PODACI UZ SVAKU PRIJAVU:

 • naziv  rada/ tačke  (dramski prikaz, muzičke tačke, ples, igra, foto priča, film )
 • vreme trajanja
 • vrsta  rada/ tačke(dramski prikaz, muzičke tačke, ples, igra, foto priča, film)
 • kategorija/uzrast učenika
 • podaci o autoru
 • podaci o školi
 • podaci o mentoru/nastavniku

Stručni žiri će proglasiti najbolje. Očekujemo da se odazovete u  što većem broju kako bi svi zajedno na ovaj način preneli poruku protiv vršnjačkog nasilja!

Unapred se radujemo saradnji sa Vama!

 

Tim za zaštitu OŠ “Jovan Mikić”

Živeti tolerantno

I ove godine tradicionalno, naša škola je obeležila Međunarodni dan tolerancije. Tim za kulturne i javne manifestacije osmislio je priredbu na kojoj su naši učenici pevali, prezentovali svoje literarno-likovne radove i  učestvovali u kvizu znanja o toleranciji.  Posebnu pažnju posvetili smo našim dragim gostima iz Gerontološkog centra, počastvovani njihovim dolaskom. Naši učenici iskazali su veliko poštovanje i ljubav prema starijim sugrađanima, zahvalni što imaju od koga da nauče lekcije života. 
Bibliotekarka škole Vesna Kolar Perić sprovela je literarno-likovni konkurs na temu "Držimo se za ruku na zajedničkom putu". Radovi naših učenika pokazuju upravo ono što smo želeli da ostvarimo- međugeneracijsku solidarnost, razumevanje i zahvalnost. 

Šta radimo kada primetimo da se u školi dešava situacija nasilja?

 Učenici 8.b Grigorije Čpajak  i Dominik Budinčević došli su na ideju da naprave kratak strip sa korisnim savetom šta se radi kada se primeti da se u školi dešava nasilna situacija.

Kreiranje stripa pokazala im je nastavnica nemačkog jezika Vesna Tomić koja koristi napredne digitalne alate u svom radu, a za upotrebu alata podstiče i obučava i naše učenike.

  strip

Obeležavanje Međunarodnog Dana tolerancije - od 2014-2019.

—  ‘‘Tolerancija – prihvatanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita po izgledu,  položaju,  govoru,  ponašanju  i vrednostima, imaju pravo da žive i budu to što jesu’’ (Deklaracija UN  usvojena 1995. godine u Parizu)

 

        2014.  Tim za zaštitu  pokrenuo  je inicijativu obeležavanja Dana tolerancije u cilju  jačanje međunacionalnog poverenja i tolerancije kod učenika viših razreda osnovne škole kroz predstavljanje jedne nacionalne zajednice drugoj. Unapređivanje svesti i znanja o različitosti kulture, folklora, istorije i dr. kod različitih nacionalnih zajednica koje žive u Evropi i prihvatanje te različitosti . Međunarodni Dan tolerancije u OŠ “ Jovan Mikić“ obeležen je nizom aktivnosti u periodu od srede 12. do nedelje 16. novembra 2014.godine.

Centralna aktivnost realizovana je  u subotu 15.novembra u  formi oglednog časa nastavnika. Tema oglednog časa: “ Upoznavanje učenika sa različitim kulturama i narodima”

Zadatak nastavnika bio je da u skladu sa domenom izučavanja svog predmeta zajedno sa učenicima predstave folklorne,  kulturne, istorijske i gastronomske karakteristike Srpskog, Mađarskog, Hrvatskog i Bunjevačkog naroda koji žive u AP Vojvodini, kao i Nemačkog i Engleskog naroda čiju kulturu učenici naše škole upoznaju učenjem stranih jezika.

Da je cilj ostvaren a poruka preneta učenicima najbolje dokazuju radovi naših učenika:

 RUŽIČASTIM MAJICAMA PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA

           2015. Učenici 7.c odeljenja zajedno sa odeljenskom starešinom Valerijom Horvat Rice pozvali su u goste učenike 7.a 7.b i 7.d odeljenja. Domaćini su tom prilikom pokazali izuzetno bogatu kulturu mađarskog naroda u periodu srednjeg veka. Naši učenici imali su prilike da nauče kako se odlazi u goste a i kako se gosti dočekuju.

 

        2016. posebnu pažnju posvetili smo osobama u situaciji hendikepa. Na predlog direktorice škole pozvali smo u goste osobe iz Dnevnog centra Kolevka koji su u pratnji svojih vaspitača i defektologa na svom izložbenom štandu prikazali svoje rukotvorine, rado su se družili sa našim učenicima a na kraju smo svi zajedno zaigrali kolo.

Te godine, Vesna Kolar Perić  bibliotekarka škole organizovala je konkurs literarnih i likovnih radova na temu „ Učinio sam dobro delo“.  

 

         2017. ugostili smo učenike migrante iz Avganista. 2017.  Te godine, naša škola bila je  jedna  od škola na teritoriji grada Subotice koje su  pružale obrazovnu podršku, izvodili su  nastavu za učenike migrante u kampu prihvatnog centra. Dosetili smo se da iskoristimo ovu priliku , da na Dan tolerancije 16. novembra učenike migrante dovedemo u školu, da vide našu školu, da se druže sa našim učenicima i da predstave svoju državu iz koje dolaze.  U prihvatnom centru u Subotici, tada je boravilo  najviše učenika iz Avganistana, koji su se potrudili da prezentuju obeležja svoje države (zastavu, geografski položaj, gastronomske specijalitete). Veliku pažnju izazvala su avganistanska nacionalna jela – Bolani palačinke punjene krompirom i Firni mlečni puding sa rižom, koji su učenici migranti napravili zajedno sa svojim roditeljima. Predstavnik učenika iz kampa, zahvalio se učenicima naše škole na svom maternjem jeziku – farsi.  Da zaista shvataju značenje reči tolerancija, dokazali su naši učenici koji su se, bez obzira na jezik kojim govore, toga dana družili i zajednički pripremali program obeležavanja Dana tolerancije. Učenici naše škole pokazali su da, biti tolerantan znači biti spreman da uvažiš i poštuješ razliku koja postoji među ljudima i da bez tolerancije nema života u miru i harmoniji, kako među ljudima, tako i među narodima.

Bibliotekarka škole Vesna Kolar Perić za učenike mlađih razreda sprovela je likovno-literarni konkurs na temu “ Svi smo mi cveće iste bašte”.

 

     2018. u goste su nam došli učenici romske nacionalnosti iz škole “ Matko Vuković” i predstavili svoju predivnu, bogatu kulturu. Bibliotekarka škole Vesna Kolar Perić sprovela je konkurs na temu “Moj drug iz dalekih krajeva sveta”. O radovima naših učenika, slike govore više od reči...

 

I ove 2019.godine nastavljamo da koračamo putem tolerancije.PRVA PREDHODNA ( Stranica 2 od 3 ) SLEDEĆA POSLEDNJA