Obeležavanje Međunarodnog Dana tolerancije - od 2014-2019.

—  ‘‘Tolerancija – prihvatanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita po izgledu,  položaju,  govoru,  ponašanju  i vrednostima, imaju pravo da žive i budu to što jesu’’ (Deklaracija UN  usvojena 1995. godine u Parizu)

 

        2014.  Tim za zaštitu  pokrenuo  je inicijativu obeležavanja Dana tolerancije u cilju  jačanje međunacionalnog poverenja i tolerancije kod učenika viših razreda osnovne škole kroz predstavljanje jedne nacionalne zajednice drugoj. Unapređivanje svesti i znanja o različitosti kulture, folklora, istorije i dr. kod različitih nacionalnih zajednica koje žive u Evropi i prihvatanje te različitosti . Međunarodni Dan tolerancije u OŠ “ Jovan Mikić“ obeležen je nizom aktivnosti u periodu od srede 12. do nedelje 16. novembra 2014.godine.

Centralna aktivnost realizovana je  u subotu 15.novembra u  formi oglednog časa nastavnika. Tema oglednog časa: “ Upoznavanje učenika sa različitim kulturama i narodima”

Zadatak nastavnika bio je da u skladu sa domenom izučavanja svog predmeta zajedno sa učenicima predstave folklorne,  kulturne, istorijske i gastronomske karakteristike Srpskog, Mađarskog, Hrvatskog i Bunjevačkog naroda koji žive u AP Vojvodini, kao i Nemačkog i Engleskog naroda čiju kulturu učenici naše škole upoznaju učenjem stranih jezika.

Da je cilj ostvaren a poruka preneta učenicima najbolje dokazuju radovi naših učenika:

 RUŽIČASTIM MAJICAMA PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA

           2015. Učenici 7.c odeljenja zajedno sa odeljenskom starešinom Valerijom Horvat Rice pozvali su u goste učenike 7.a 7.b i 7.d odeljenja. Domaćini su tom prilikom pokazali izuzetno bogatu kulturu mađarskog naroda u periodu srednjeg veka. Naši učenici imali su prilike da nauče kako se odlazi u goste a i kako se gosti dočekuju.

 

        2016. posebnu pažnju posvetili smo osobama u situaciji hendikepa. Na predlog direktorice škole pozvali smo u goste osobe iz Dnevnog centra Kolevka koji su u pratnji svojih vaspitača i defektologa na svom izložbenom štandu prikazali svoje rukotvorine, rado su se družili sa našim učenicima a na kraju smo svi zajedno zaigrali kolo.

Te godine, Vesna Kolar Perić  bibliotekarka škole organizovala je konkurs literarnih i likovnih radova na temu „ Učinio sam dobro delo“.  

 

         2017. ugostili smo učenike migrante iz Avganista. 2017.  Te godine, naša škola bila je  jedna  od škola na teritoriji grada Subotice koje su  pružale obrazovnu podršku, izvodili su  nastavu za učenike migrante u kampu prihvatnog centra. Dosetili smo se da iskoristimo ovu priliku , da na Dan tolerancije 16. novembra učenike migrante dovedemo u školu, da vide našu školu, da se druže sa našim učenicima i da predstave svoju državu iz koje dolaze.  U prihvatnom centru u Subotici, tada je boravilo  najviše učenika iz Avganistana, koji su se potrudili da prezentuju obeležja svoje države (zastavu, geografski položaj, gastronomske specijalitete). Veliku pažnju izazvala su avganistanska nacionalna jela – Bolani palačinke punjene krompirom i Firni mlečni puding sa rižom, koji su učenici migranti napravili zajedno sa svojim roditeljima. Predstavnik učenika iz kampa, zahvalio se učenicima naše škole na svom maternjem jeziku – farsi.  Da zaista shvataju značenje reči tolerancija, dokazali su naši učenici koji su se, bez obzira na jezik kojim govore, toga dana družili i zajednički pripremali program obeležavanja Dana tolerancije. Učenici naše škole pokazali su da, biti tolerantan znači biti spreman da uvažiš i poštuješ razliku koja postoji među ljudima i da bez tolerancije nema života u miru i harmoniji, kako među ljudima, tako i među narodima.

Bibliotekarka škole Vesna Kolar Perić za učenike mlađih razreda sprovela je likovno-literarni konkurs na temu “ Svi smo mi cveće iste bašte”.

 

     2018. u goste su nam došli učenici romske nacionalnosti iz škole “ Matko Vuković” i predstavili svoju predivnu, bogatu kulturu. Bibliotekarka škole Vesna Kolar Perić sprovela je konkurs na temu “Moj drug iz dalekih krajeva sveta”. O radovima naših učenika, slike govore više od reči...

 

I ove 2019.godine nastavljamo da koračamo putem tolerancije.


Podeli