vesti

 

KNJIŽEVNI SUSRET SA PISCEM VIOLETOM BABIĆ
KNJIŽEVNI SUSRET SA PISCEM VIOLETOM BABIĆ

U okviru Međunarodnog festivala pozorišta za decu čast nam je bila da ugostimo u našoj školi sjajnog pisca Violetu Babić. U saradnji sa Gradskom bibliotekom ,bibliotekarkom Marijanom Tenodi učenici su imali mogućnost da upoznaju Violetu i njen rad. Ona nam je predstavila devet izdanja njenih knjiga koje su namenjenih svim uzrastima. Najveće interesovanje učenika izazvale su knjige „Knjiga za svakog dečaka“ i „Knjiga za svaku devojčicu“.
Na ovaj način kod učenika razvijamo i negujemo ljubav prema knjizi.

Vest napisao-la - Vesna Kolar Perić - 28.09.2016.
Detaljnije
Saradnja sa Fondacijom Danilo Kiš - RADIONICA TELO KAO INSTRUMENT U SUBOTIČKIM ŠKOLAMA
Saradnja sa Fondacijom Danilo Kiš - RADIONICA TELO KAO INSTRUMENT U SUBOTIČKIM ŠKOLAMA
Fondacija “Danilo Kiš“ u saradnji sa školama OŠ „Sonja Marinković“, OŠ „Jovan Mikić“ i OŠ „Ivan Goran Kovačić“ organizovala je radionice Telo kao instrument u petak, 23. septembra 2016. godine.
Body percussion je umetnost udaranja sopstvenog tela u cilju proizvođenja različitih ritmičkih zvukova. Sem što unapređuje izvođačke sposobnosti (mogućnost trenutnog učešća u muzičkoj improvizaciji, bez potrebe za drugim instrumentom, sem svog tela), ova tehnika utiče na koordinaciju tela, balans, reflekse, poboljšava koncentraciju, pamćenje i percepciju, utiče na razvoj novih sinapsi, a takođe ima i brojna terapeutska svojstva, zbog toga što stimuliše i aktivira naš organizam kako na psihomotornom, tako i na kognitivnom nivou. Osim toga, orkestracija – stvaranje muzike u grupi, kao jedna od tehnika body percussion-a, doprinosi razvoju veština komunikacije i smanjenju anksioznosti u komunikaciji sa drugim ljudima, i posledično, jačanju samopouzdanja i samopoštovanja.

Na kratkoj uvodnoj radionici se kroz grupne igre i jednostavne pesme upoznaje sa ovom tehnikom. Igre utiču na prisutnost i koncentraciju, brzinu reagovanja, sposobnost komunikacije i trenutnog povezivanja sa ostalim učesnicima radionice.
Voditelji radionice:

Marko Dinjaški (Stražilovo, RS), body percussion instruktor, muzičar i pozorišni izvođač. Profesionalno se bavi muzikom, sarađuje sa umetnicima iz zemlje i inostranstva, a body percussion koristi poslednjih godina kao muzičko - scenski izraz u svom radu. Body percussion učio u inostranstvu i ovaj vid izražaja počeo da širi i kod nas. Nastupa sa grupom “Alice in WonderBand” (koncert - predstava “Da i Re, telo kao instrument”), Poetskim teatrom, osnovao dečiju body percussion grupu "Detlići", drži radionice za odrasle u Novom Sadu, Beogradu, Subotici i inostranstvu (Mađarska, Italija).

Ana Vrbaški (Stražilovo, RS), pevačica, pozorišni izvođač i body percussion instruktor. Živi na Stražilovu sa mužem Markom i kćerkom Alisom i sinom Vidom, a bavi se muzikom i pozorištem, kao autor, izvođač, organizator. Jedan je od osnivača Otvorenog kruga Novi Sad, nastupa sa Poetskim teatrom, osnivač je multimedijalne grupe Alice in WonderBand. Vodila je pozorišne i muzičke radionice za decu i odrasle u zemlji i inostranstvu.
Više o tehnici body percussion, radionicama i voditeljima na:

www.aliceinwonderband.com
www.facebook.com/MarkoNelom
Vest napisao-la - Olgica Buljovčić - 26.09.2016.
Detaljnije
Planinarska sekcija - OBAVEŠTENJE
Planinarska sekcija - OBAVEŠTENJE

U okviru Dečije nedelje planinarska sekcije organizuje jednodevnu planinarsku akciju „Potraga za blagom“ na Fruškoj gori.
Program:
· Edukativna šetnja (dužina staze 8-9 km) tokom koje se uči o flori i fauni Fruške gore i o kulturnim i istorijskim vrednostima nacionalnog parka
· Igra orijentacije „Potraga za blagom“
· Logorska vatra

Akcija se organizuje u saradnji sa Agencijom „Epic Adventure“ iz Novog Sada

Az iskola hegymászó szakköre a Gyerekhét keretein belül egynapos akciót szervez a Fruška gorára.
A program a következőket tartalmazza:
·Tanulmányséta (8-9 km hosszú pályán), amely során előadásokat hallgatunk a Fruška gora élővilágáról és a Nemzeti park történelmi és kultúrális értékeiről
· Tájékozódási játék „Kincskeresés”
· Tábortűz
Az akciót az újvidéki Epic Adventure agenció közreműködésével szervezzük
Jelentkezés a szakkör koordinátorainál szeptember 30.-ig

Vest napisao-la - Olgica Buljovčić - 23.09.2016.
Detaljnije
22. septembar – Svetski dan bez automobila
22. septembar – Svetski dan bez automobila

Zagađenje vazduha javlja se kada različite hemikalije budu ispuštene u atmosferu u obliku plina ili malih čestica. Do zagađenja najčešće dolazi zbog sagorevanja fosilnih goriva (uglja, nafte i gasa), ili sagorevanja drva i drugih naftnih goriva. Najveći zagađivači vazduha su automobili i kamioni, fabrike, elektroenergetska postrojenja, kuće koje se greju na drva, ugalj i naftu.

U velikim gradovima, automobili, autobusi i kamioni, su glavni zagađivači vazduha. Oni ispuštaju dim koji može sadržati ugljenmonoksid, azone okside, ugljovodonike, olovo i razne čestice. Ovi dimovi mogu biti vrlo opasni, jer mogu prouzrokovati nadraženje očiju, nosa, grla i pluća.

Smog nastaje zagađenjem vazduha usled sagorevanja gasova iz auspuha motornih vozila, sporogorećih peći, otvorenih vatri i sl. Smog se češće javlja tokom toplijih meseci. Sunce sija duže i jače, čime prouzrokuje više hemijskih reakcija u atmosferi. Jasno vidljiva smeđa mrlja, koja se nadvija nad neboderima tokom dana bez vetra, naziva se smeđa magla.

Ona je mešavina čestica prašine, vodene pare, smoga, izduvnih gasova automobila i fabrika. Smeđa magla zagađuje našu prirodnu okolinu, a kod nekih ljudi može prouzrokovati probleme s disanjem.

Vest napisao-la - Olgica Buljovčić - 22.09.2016.
Detaljnije
II nagrada na FOTO KONKURSU "BUDI EKO MOBILAN" za NATAŠU CVETKOVSKI
II nagrada na FOTO KONKURSU "BUDI EKO MOBILAN" za NATAŠU CVETKOVSKI

U oštroj konkurenciji učenika osnovnih i srednjih škola sa područja naše zemlje od 9 fotografija koje su poslate od strane učenika naše foto sekcije 2 rada su ušla u uži izbor.
19. septembra 2016. završeno je glasanje. Po unapred objavljenim propozicijama takmičenja, prvih deset fotografija u svakoj kategoriji ušlo je u UŽI KRUG takmičenja. Pobednička tri rada u obe kategorije birao je stručni žiri koji su činili predstavnik Sekretarijata za saobraćaj Grada Beograda, predstavnik GSP Beograd, predstavnik Delegacije EU u Republici Srbiji i predstavnik Eu info centra. Broj glasova osvojenih putem online glasanja nije bio presudan u odluci žirija, već su se birale fotografije koje su tematski, kvalitativno i po propozicijama navedenim u javno objavljenim Uslovima konkursa odgovarale EU FOTO KONKURSU BUDI EKO MOBILAN.

II mesto – nagrada roleri osvojila je naša učenica Nataša Cvetkovski 7a. Svečana dodela nagrada je 24.9.2016. godine u Beogradu.

Čestitamo Nataši i želimo joj još lepih i uspešnih fotofrafija !!!

Vest napisao-la - Olgica Buljovčić - 20.09.2016.
Detaljnije
NE UČE SAMO ĐACI NEGO I NASTAVNICI... seminar: Kako povećati efikasnost i motivaciju za rad i učenje
NE UČE SAMO ĐACI NEGO I NASTAVNICI... seminar: Kako povećati efikasnost i motivaciju za rad i učenje

Ovaj seminar je zaista odličan! Veoma koristan i odlično organizovan. Veoma jasno i efikasno, ukazuje na koji način, povećati efikasnost u radu i učenju. Na koji način, pristupiti motivaciji dece za rad u nastavi.
Lep osećaj je izazvao u svima nama, jer smo sarađivali u analizi postojećih problema, na koji način povećati efikasnost rada i učenja.

Vest napisao-la - Olgica Buljovčić - 17.09.2016.
Detaljnije

42.PALIĆKI SUSRET PLANINARA
Na Hajdukovu na obali Ludoškog jezera
 
ČLANOVI PLANINARSKE SEKCIJE ĆE I OVE GODINE UČESTVOVATI NA MANIFESTACIJI „PALIĆKI SUSRETI PLANINARA“, KOJU ORGANIZUJE PLANINARSKI KLUB „SPARTAK“ IZ SUBOTICE.
datum održavanja: 01.10.2016. (subota)
dužina staze: 13 km ili 20 km
detaljne informacije:  www.suplaninari.co.rs
PRIJAVE KOD KOORDINATORA SEKCIJE DO 23.09.2016.

 

42.PALICSI TALÁLKOZÓ

A Ludasi-tó partján

ISKOLÁNK FIATAL HEGYMÁSZÓI AZ IDÉN IS RÉSZT VESZNEK A SZABADKAI SPARTAK HEGYMÁSZÓ KLUB ÁLTAL SZERVEZETT PALICSI TALÁLKOZÓN.

időpont: 2016. 10. 01. (szombat)
a pálya hossza: 13 km vagy 20 km
részletes információk:  www.suplaninari.co.rs
KÉRJÜK AZ ÉRDEKELTEKET, HOGY 2016. 09.23.-IG JELENTKEZZENEK A SZAKKÖR KOORDINÁTORAINÁL!

Vest napisao-la - Olgica Buljovčić - 16.09.2016.
Detaljnije
Foto konkurs “BUDI EKO-MOBILAN!”
Foto konkurs “BUDI EKO-MOBILAN!”

U susret Evropskoj Nedelji mobilnosti, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, EU info centar i EU info kutak u Nišu i Novom Sadu organizovali su foto konkurs “BUDI EKO-MOBILAN!”.
Od 13. do 18. septembra 2016. sve pristigle fotografije biće objavljene na Fejsbuk stranici EU info centra

Naše tri učenice Milica Bošnjak 7a [foto1] [foto2] [foto3], Nataša Cvetkovski 7a [foto1] [foto2] [foto3] i Ines Hadžibegović 8a [foto1] [foto2] [foto3] učestvuju na nagradnom foto konkursu sa svojim fotografijama.

Podržite ih svojim glasovima, odnosno “lajkovima” !!!

Iz svake kategorije 10 fotografija sa najviše lajkova ući će u uži krug takmičenja, a dobitnike prve tri nagrade u svakoj kategoriji – biraće stručni žiri. 20. septembra pobedničke fotografije biće javno objavljene na stranici EU Info Centra.

Vest napisao-la - Olgica Buljovčić - 14.09.2016.
Detaljnije
PROMOCIJA ODBOJKE U NAŠOJ ŠKOLI
PROMOCIJA ODBOJKE U NAŠOJ ŠKOLI

14. septembra 2016. godine učenici nižih razreda i njihove učiteljice imali su priliku da pogledaju promociju ženskog odbojkaškog kluba “SPARTAK”. Pored promocije učenici su imali mogućnost da se oprobaju u igranju odbojke. Lepo smo se zabavili i nešto novo naučili

Vest napisao-la - Vesna Kolar Perić - 14.09.2016.
Detaljnije
BUKOVAČKI MARATON
BUKOVAČKI MARATON
Vest napisao-la - Olgica Buljovčić - 12.09.2016.
Detaljnije